Parios Serangkaian Hoaks Ngeunaan Kamentrian Kaséhatan Anu Beredar Nalika Pandemi COVID-19

Oleh Liputan6dotcom pada 03 Agu 2021, 15:09 WIB
Diperbarui 03 Agu 2021, 15:09 WIB
ilustrasi Hoax
Perbesar
ilustrasi Hoax{Liputan6.com/Abdillah)

Liputan6.com, Bogor - Kamentrian Kaséhatan (Kemenkes) mangrupikeun salah sahiji targét tina tipu daya nalika pandemi COVID-19. Hoaks ieu nyebar pisan ngalangkungan aplikasi obrolan sareng média sosial.

Palsuan panganyarna anu aya hubunganana sareng Kemenkes nyaeta postingan anu ngaku bukti vaksinasi COVID-19 salaku sarat administrasi. Ieu eusi tulisan:

1. Cék Fakta: Henteu Leres Kamentrian Kaséhatan Badé Meryogikeun Bukti Vaksinasi COVID-19 salaku Syarat Administrasi.

Medar dina postingan média sosial anu aya hubunganana sareng Kamentrian Kaséhatan (Kemenkes) bakal ngabutuhkeun vaksinasi COVID-19 salaku sarat administrasi. Posna parantos seueur dibagi ti tengah minggu ieu.

Salah sahiji akun anu dipasang nyaéta akun Safri Tua. Anjeunna unggah dina Facebook dina tanggal 23 Juni 2021.

Dina tulisanana aya poster sareng cariosan ieu:

"Nalika vaksin COVID-19 masih gratis, mangpaatkeun kasempetan éta. Nalika anjeun diulem teras anjeun henteu sumping, kami moal ngagaduhan masalah.Tapi nalika engké sadayana syarat administrasi ngawajibkeun anjeun nunjukkeun buktina vaksinasi COVID-19, abdi nyungkeun hapunten kumargi kasempetanna parantos kalangkung."

Maka naha leres postingan éta nyatakeun yén Kemenkes bakal butuh bukti vaksinasi COVID-19 salaku sarat administrasi? Baca deui dina tulisan ieu.

 

Hoaks salajengna...

 

Scroll down untuk melanjutkan membaca

Hoaks salajengna...

2. Fakta Cék: Ieu sanés bahan Covid-19 ti Kamentrian Kaséhatan, parios pamilarian

Dinten Kemis (28/1/2021), akun Facebook anu nganggo nami Info Panyakit sareng Kaséhatan ngunggah tilu foto surat edaran nganggo Kamentrian Kaséhatan (Kemenkes) Républik Indonésia. Anjeunna ogé nyatakeun yén éta bahan COVID-19 ti Kamentrian Kaséhatan.

Ieu cariosan anu akun unggah ngeunaan ramuan COVID-19:

"Ramuan Covid Kamentrian Kaséhatan"

Dina surat edaran ti Kamentrian Kaséhatan anu diunggah kana akun Inpormasi Kaséhatan sareng Kasakit, ditulis: "Pemanfaatan Obat Tradisional pikeun Pangropéa Kaséhatan, Pencegahan Kasakit, sareng Perawatan Kaséhatan".

Suratna ogé ngajelaskeun sababaraha bahan anu tiasa dianggo salaku bahan pikeun COVID-19, sapertos jahé beureum, jeruk nipis, kayu manis, kunyit, laja, sareng gula beureum.

Klaim ieu ogé medar dina Grup WhatsApp dina nami dokumén: "Ramuan Covid Kamentrian Kaséhatan". Dokumén anu sumebar dina WhatsApp ogé ngagaduhan tilu halaman.Teras, naha leres ramuan COVID-19 asalna tina surat edaran Kamentrian Kaséhatan Indonésia? Baca deui dina tulisan ieu ...

 

Scroll down untuk melanjutkan membaca

Hoaks salajengna..

3. Cék Fakta: Hoaks Ngajak Nyiptakeun Grup Whatsapp ti Sékretaris Jénderal Kamentrian Kaséhatan pikeun Ngadiskusikeun Covid-19

Medar ngalangkungan aplikasi paguneman pesen ranté anu ngandung uleman pikeun nyiptakeun grup Whatsapp atas nami Sékretaris Jéndral Kamentrian Kaséhatan Oscar Primadi. Pesenna parantos seueur dibagi ti saminggu ieu.

Pesenna ngandung uleman pikeun nyiptakeun grup diskusi anu aya hubunganana sareng COVID-19. Ieu eusina:

"Abdi, Bapa OSCAR PRIMADI, SEKJEN KAMENTRIAN KASÉHATAN, didorong ku rasa kamanusaan, abdi nyiptakeun grup diskusi online dina WhatsApp ngeunaan virus C-19. Abdi ngarepkeun hasil diskusi dina kelompok tiasa manpaat pikeun seueur jalma Amin ... "

Maka naha leres aya uleman ti Sekretaris Jénderal Kamentrian Kaséhatan Oscar Primadi pikeun nyiptakeun grup diskusi ngeunaan COVID-19? Maca dina tulisan ieu.

Hatur nuhun

 

Artikel berbahasa Sunda ini bagian dari program Liputan6.com melawan hoaks, ditulis ulang Teteh Ana Septiana..

 

Scroll down untuk melanjutkan membaca

Ngeunaan Liputan6.com Cek Pakta

Ngeunaan Liputan6.com Cek Pakta

Ngalawan hoax sami sareng merangan tipu daya. Éta anu janten dasar urang pikeun nyiptakeun kanal Cek Pakta Liputan6.com di 2018 anu dugi ka ayeuna aktip masihan literasi média ka masarakat anu langkung lega.

Ti saprak 2 Juli 2018, Cek Pakta Liputan6.com parantos ngagabung sareng International Fact Checking Network (IFCN) sareng parantos janten mitra Facebook. Kami ogé bagian tina prakarsa cekfakta.com. Kerjasama sareng pihak mana wae oge, moal ngaruh kana kamerdekaan urang.

Upami anjeun gaduh inpormasi ngeunaan tipuan anu urang hoyong nalungtik sareng verifikasi, mangga kirimkeun kana email cekfakta.liputan6@kly.id.Hoyong kénging jawaban langkung enggal? Kontak ka Liputan6 WhatsApp Chatbot pikeun Cek Fakta di 0811-9787-670 atanapi pencét tautan ieu.

Lanjutkan Membaca ↓

POPULER

Berita Terkini Selengkapnya